lauantai 3. marraskuuta 2012

Alexander McCall Smith: Morality for Beautiful Girls

Alexander McCall Smith:
Morality for Beautiful Girls

246 s.
Abacus 2003
Precious Ramotswe, founder and owner of the only detective agency for the concerns of both ladies and others, investigates the alleged poisoning of the brother of an important "Government Man," and the moral character of the four finalists of the Miss Beauty and Integrity Contest, the winner of which will almost certainly be a contestant for the title of Miss Botswana. Yet her business is having money problems, and when other difficulties arise at her fiance's Tlokweng Road Speedy Motors, she discovers the reliable Mr J.L.B. Matekoni is more complicated then he seems.

Sanoin edellisen osan luettuani, että Mma Ramotswe-kirjat ovat suorastaan hurmaavia. Ovat ne edelleen. Oikeastaanhan pääasiana eivät ole niinkään Mma Ramotswen asiakkaiden ongelmat vaan hänen (ja kirjailijan, olettaisin) rakkautensa Botswanaan ja sen ihmisiin. Maan ongelmia ei vähätellä ja tässä kirjassa arvostellaan muun muassa sitä, miten eri tavalla sukupuolten huikenteluun suhtaudutaan. Varsin yleismaailmallinen ongelma! Arvostelun kohteeksi joutuvat etenkin Botswanan lukuisat kauneuskilpailut, joita järjestetään miesten iloksi. Tätä tapausta ei muuten tutki Mma Ramotswa, vaikka takakansi niin väittääkin. Jutun hoitaa Mma Makutsi, joka saakin tässä kirjassa edellistä merkittävämmän osan.


Mutta, ongelmien lisäksi kerrotaan Botswanan hyvistä puolista. Kotimaan perinteet ja vanhanaikaiset arvot ovat tärkeitä Mma Ramotswalle, ja nekin ovat hyvin kansainvälisiä. Eipä taida löytyä kulttuuria, jonka tapoihin ei kuulu vanhempien ihmisten kunnioittaminen. Itselleni jäi erityisesti mieleen suhtautuminen palvelijoihin. Botswanassa jokaisella, jolla on on siihen varaa, on palvelija vaikka ilmankin pärjättäisiin. Se jolla ei ole on yhteisön silmissä itsekäs, koska hänen takiaan joku toinen on työttömänä.
If people who were in a position to have servants chose not to do so, then what were the servants to do?
Mielenkiintoinen näkökulma.

4 kommenttia:

  1. Minä olen katsonut kirjojen pohjalta tehdyn sarjan ja mietin, ovatko kirjat yhtä hyviä. Suosittelisitko minulle ensimmäisen osan lukemista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin katsoin sarjan ennen kirjoihin tarttumista. :) Senpä vuoksi suosittelisin oikeastaan aloittamaan lukemisen toisesta osasta. Tein itsekin niin enkä usko menettäneeni mitään. Ensimmäisen osan tapahtumat ovat kuitenkin jo TV-sarjasta tuttuja, mutta toisessa tulee mukaan uusiakin juttuja.

      Piinkovia rikosromaaneja kaipaavalle en suosittelisi näitä, rikokset kun ovat ikään kuin sivuosassa, mutta mielestäni kulttuurin ja ihmisten kuvaus on kiinnostavaa ja kaunistakin.

      Poista
  2. En ole tästä kirjasarjasta kuullutkaan! Kuulostaa kiinnostavan eksoottiselta. Tosi jännä tuo näkökulma palvelijoiden pitoon!

    P.s Olipa kiva löytää taas yksi uusi kirjablogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjaa on myös suomennettu! Wikipedian mukaan jo 11 osaa alkaen Naisten etsivätoimisto nro 1:stä. En ole lukenut suomennoksia, mutta luulisi jäljen olevan laadukasta kun sarja kerran on noin suosittu.

      Ja onpa sarjasta tehty TV-sarjakin. :) Tuli muistaakseni ykköseltä joskus keväällä/kesällä ja oli oikein mukavaa katsottavaa. Suosittelen kumpaakin versiota!

      Poista