lauantai 6. heinäkuuta 2013

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä: kirjablogikirja

Katja Jalkanen & Hanna Pudas:
Rivien välissä: kirjablogikirja
168 s.
Avain 2013
Suomessa on noin 150 säännöllisesti päivittyvää kirjablogia, jotka saavuttavat kuukaudessa kymmeniätuhansia lukijoita. Blogistit julkaisevat tuhansia kirja-arvioita, käyvät kiivaitakin kirjallisia keskusteluja ja järjestävät erilaisia tempauksia, kuten plagiointia vastustavan valekritiikki-päivän. Blogistit ovat perustaneet myös paljon huomiota saaneet Blogistanian Finlandia ja Globalia -palkinnot.

Kirjablogit: lukupäiväkirjoja, kirjallisuuskritiikkiä vai kaikkea kehuvaa hymistelyä sosiaalisen median pyörteissä?


Jokainen vähänkään kirjablogeja seurannut varmasti tiesi tämän kirjan ilmestymisestä, ja pikainen googlettaminen paljastaa hyvien monien jo lukeneen sen. Itse nappasin tämän juuri kirjastosta ja olin se ensimmäinen joka tämän lainasi. Heräsi kysymys onko oma kirjastoni vain hidas saamaan uusia kirjoja, vai onko aiemmat bloggaamiset tehty etukäteen saaduista arvostelukappaleista? En varmaankaan pohtisi tätä ollenkaan jos arvostelukappaleet eivät olisi olleet niin näkyvästi tapetilla viime aikoina.

Rivien välissä on näppärä perusteos suomalaisesta kirjabloggaamisesta. Se on selkeästi rakennettu kokonaisuus ja avannee harrastusta etenkin niille, jotka eivät ole siihen aiemmin perehtyneet millään tavalla. Sanat on selitetty ja teksti itsessään on erinomaisen ymmärrettävästi kirjoitettu, eikä asioita kuitenkaan selitetä kuin pikkulapsille. Tällaista tyyliä toivoisi tieteen popularisoijilta. Oli tässä toki luettavaa kirjabloggaajallekin, pidin etenkin kaikenlaisten tempausten ja haasteiden esittelystä. Bongasin itselleni hauskan In the name-haasteen, johon löysin kategoriat Le Masque Rouge-blogista. Muitakin versioita on varmasti olemassa, mutta tämä toiminee minulle.

Kritiikkiä sen verran, että kirjan ote on kovin yleistävä. Bloggaajat sitä ja bloggaajat tätä, kirjablogit sitä ja tätä. Eivät kaikki noudata näitä kirjassa mainittuja epävirallisia sääntöjä ja periaatteita, ja tätä olisi voinut korostaa enemmän. Nämä mainitut säännöt ja periaatteet ovat muuten kirjankin mukaan tietyn bloggaajajoukon laatimia. Kirjoittajat kiertelevät koko ajan sitä, että joillakin blogeilla nyt vain on enemmän auktoriteettia (vaikkakin toki epävirallista) kirjablogien maailmassa. Annetaan ymmärtää, mutta ei kuitenkaan uskalleta sanoa suoraan vaikka samat nimet ponnahtelivat esiin sellaisissakin esimerkeissä, joihin olisi voitu valita muita blogeja. Kirjassa oli vähän sellainen nurkkakuntainen tunnelma, ja mielestäni subjektiivista näkökulmaa olisi voinut korostaa enemmän, kirja kun kuitenkin on tarkoitettu myös blogiummikoille. Kirjoittajat kertovat vain omista kokemuksistaan ja omasta näkökulmastaan bloggaamiseen, ja tämä olisi mielestäni pitänyt tuoda paremmin esille.

Tämän myötä olenkin sitten Sytkäri Kansankynttilöiden kokoontumisajoissa, kategoriana tietenkin XV, Kirjallisuustiede.

4 kommenttia:

  1. Aika moni bloggaaja on tämän tainnut ostaa omaksikin, joten se myös selittää, miksi kirjasta on jo ehtinyt moni blogata. :) Minä luin tämän tänään loppuun, koska lainasin kirjastosta ja sain Rivien välissä eilen käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs huomannutkaan ajatella tuota ostopuolta ollenkaan! Tosiaan selittää nuo "aikaiset" arviot. Pitäisi kai kiertää kirjakauppoja enemmän niin saisi realistisemman kuvan siitä, millon mikäkin kirja on ilmestynyt. Siinä vain on aina se vaara, että ostaa jotain vaikka lukemattomia löytyy ennestäänkin hyllystä. Syy miksi olen nyt suosinut kirjastoa niin paljon. :)

      Poista
  2. Minä saan tämän kirjan käsiini maanantaina kirjastosta, jonkin aikaa odottelin varausjonossa. Odotan mielenkiinnolla.

    Nyt vasta hoksasin postauksestasi, että saan tämän kirjan ansiosta vihdoin kartutettua Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteen kategorioitani. Tuppaan lukemaan tietokirjoista lähes pelkästään joko luontoon tai psykologiaan liittyviä opuksia. No nyt tulee sitten kirjallisuustiedettäkin, ja etenen haasteessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa kirjastossani ei tälle edes ollut varausjonoa. Voi hyvinkin olla, että mahdolliset täkäläiset bloggaajat ovat tosiaan ostaneet kirjan itselleen.

      Hoksasin itsekin tuon kirjallisuustiede-kategorian vasta kirjaston luokituksesta. :) Jotenkin en osannut ajatella bloggaamisesta kertovaa kirjaa tietokirjana, vaikka tietenkin se sellainen on.

      Poista