keskiviikko 14. elokuuta 2013

Allan & Cecilia Klynne: Antiikin ennätyksiä

Allan & Cecilia Klynne:
Antiikin ennätyksiä

(Antika rekordboken, 2003)
254 s.
WSOY 2005
Lähes 800 uskomatonta tosiasiaa, erikoista ennätystä ja karmaisevaa kertomusta antiikin ajalta. Todellisuus on aina ollut tarua ihmeellisempi!

Antiikin ennätyksiä -kirjaan on listattu lähes 800 uskomatonta tosiasiaa, erikoista ennätystä ja karmaisevaa kertomusta antiikin Kreikasta ja Roomasta.

Tekijät Allan ja Cecilia Klynne ovat arkeologeja, joten lähdeaineistosta on ollut suorastaan runsauden pula. Viimeistään tätä kirjaa lukiessa on pakko uskoa, että todellisuus on (ja on aina ollut) tarua ihmeellisempi.


Tämä kirja olisi aika hyvä lahja sellaiselle, jolla on jo kaikkea tarpeellista ja/tai joka on kiinnostunut antiikista ja/tai joka tykkää kaikenlaisesta hauskasta nippelitiedosta. Tieto siitä, että keisari Commodus kylpi päivässä seitsemän tai kahdeksan kertaa ei ole mitenkään elintärkeä, mutta mielenkiintoinen kuitenkin. Toisinaan hän joutui myös syömään kylvyssä tapansa vuoksi ja sepä johtaa huvittaviin mielikuviin. Mitä muuta hän teki ammeesta käsin? Tehtiinkö merkittävät poliittiset päätökset samalla kun Commodus uitti mietteissään kylpyankkaa?

Kirja on tupaten täynnä pieniä ja sekä hauskoja että surullisia tietoiskuja. Oikeastaan tämä ei ole sopivaa luettavaa yhteen menoon, ainakin minä aloin loppupuolella kärsiä pienoisesta infoähkystä. Tämä uppoaisi varmasti paremmin pieninä paloina, sivu tai pari illassa. Sitten voisi seuraavana aamuna kysäistä töissä, että tietääkö kukaan millaisesta ennätyksestä Asprenas tunnettiin, ai eikö tiedä, antakaas kun minä kerron.

Vastaus on tietenkin: suurin määrä (130) myrkytettyjä yhdellä aterialla.
 
Haasteet:  Kansankynttiläin kokoontumisajot, kategoriana XVII eli historia.

2 kommenttia:

  1. Näissä on se maaginen Rytmi, joka on usein aika suuressa osassa: jos lukee liian pienissä paloissa, kirja etenee niin hitaasti ettei sitä lue koskaan loppuun asti, tai sitten lukee liikaa kerralla ja teksti alkaa jo puuduttaa tai kuvaamallasi tavalla infoähkyttää. Sama koskee kohdallani melkein kaikkea romaania pienempää, esim. runoja. e.e

    Tämä kuulostaa kyllä aika kiinnostavalta... Olen pitkään ajatellut lukevani antiikin myyttejä. En tiedä tuleeko siitä (koskaan :D) mitään, mutta jonkun vähän painokkaamman antiikkia sivuavan kirjan oheen tai jälkimaininkeihin tämä esittelemäsi kirja kuulostaa ainakin erinomaiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olisi oikeastaan sopinut hyvin juuri tuollaiseen mainitsemaasi lukutilanteeseen: jonkin raskaamman aihetta/aikakautta käsittelevän kirjan kaveriksi. :)

      Poista