sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Anni Nykänen: Mummo

Anni Nykänen: Mummo
104 s.
Sammakko 2010

Jokainen tarvitsee oman Mummon! Toimekas Mummo pistää mutkat suoraksi ja asiat ojennukseen uudessa vauhdikkaasti piirretyssä sarjakuva-albumissa. Mummo-albumi on täyspakkaus anarkistisen, ikinuoren Mummon tempauksia. Mummo ei putoa city-Suomen kelkasta vaan painaltaa huivi viipottaen mukaan vesijuoksuun, yhden ihmisen mielenilmaukseen, sudoku-laihdutukseen ja muihin nykyilmiöihin. Vuonna 2009 Mummo valittiin Kemin sarjakuvapäivillä vuoden parhaaksi sarjakuvaksi.

Enkä ihmettele ollenkaan, että
valittiin! Mummo on loistava pakkaus sekä hahmona että albumina. Hänellä ei mene sormi suuhun kopeita ja pahasuisia pissiksiä ojentaessa, eikä kukaan hänen näköpiirissään näe nälkää. Hersyvä huumori kumpuaa arjesta ja Mummon iästä. Tämä jos mikä todistaa, että elämän ja vanhuuden ei missään nimessä tarvitse olla tylsää.

Täytyy vielä erikseen ihailla Nykäsen piirrosjälkeä. Kaikki hahmot ovat persoonallisen näköisiä eikä Mummon ystäväpiiristä löydy kahta samannäköistä mummoa tai pappaa. Mummon ja Papan Kissi on aivan ihana ja hellyttävä karvapallo, joka tekisi mieli siepata itselleen albumin sivuilta. Omanlaisensa kuvista tekee myös se, että Nykänen ei anna perinteisten sarjakuvaruutujen rajoittaa luovuuttaan. Jos strippi tarvitsee tilaa ruudun ulkopuolelta, sinne suuntaa Mummokin.


Valloitan tällä albumilla Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdin kategorian "Sarjakuvakirjallisuus".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti