perjantai 10. elokuuta 2012

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla. Outo käsikirja siitä, mitä kaikkea kivaa pihalla voi tehdä.

Aino Havukainen & Sami Toivonen:
Tatu ja Patu pihalla
128 s.
Otava 2012
Tatun ja Patun käsikirjan hulvattomilla vinkeillä vaatimattominkin pihapläntti muuttuu mahtavien seikkailujen tantereeksi! Outolan pojat tarjoavat taatusti perusteellisimmat - ja oudoimmat - ohjeet esimerkiksi majan rakentamiseen, lumiukon tekemiseen, lätäkössä lotraamiseen ja puuhun kiipeämiseen. Pihalle siis!

Mitäs sitä nykyajan lapsista ja nuorista sanotaankaan? Että he ovat unohtaneet wanhan hywän leikkimisen taidon keskittyen pelaamaan tietokonepelejä. Tai näin minä olen ainakin kuullut, omaa kokemusta tenavista kun ei ole.

Tämä kirja taistelee urheasti tuollaista passiivisuutta vastaan. Alaotsikko on "Outo käsikirja siitä, mitä kaikkea kivaa pihalla voi tehdä" ja juuri sellainen tämä on. Tatu ja Patu antavat hilpeän hauskat ohjeet esimerkiksi siihen, miten hiekkakakkuja tehdään ja miten puuhun kiivetään. Majan rakennuksessa opastaa rempseä remonttireiska Partse Patulainen. Yhtä tärkeä osa kirjaa on se, miten jotain ei tehdä. Hiekkakakkua ei suositella tuhoamaan syömällä ja puuhun ei kannata kiivetä parhaassa silkkisessä iltapuvussa.

Minun suosikkiohjeistukseni koski kauppaleikkiä, jossa muuttunut maailma on otettu hauskasti huomioon. Myytävänä on niin perinteisiä lihapullia kuin sushia ja ranskalaisiakin, ja myyntitiskillä on tietenkin viivakoodinlukija ja pankkikorttipääte. Leikkiä voivat hankaloittaa esimerkiksi elintarviketurvallisuusviranomaiset. Rouva Huun arvostelussa on ihan kuviakin tästä riemusta.

Kirja tarttui mukaani kirjastosta ihan sattumalta ja vaikka en lasten kuvakirjallisuuteen ole sen suuremmin perehtynytkään (ja Tatuun ja Patuun en ollenkaan), on tämä mielestäni varsin laadukas opus. Piirrokset ovat hauskoja ja letkeän notkeita, vaivattomia seurata ilmeikkäine hahmoineen. Naureskelin itsekseni yhtä paljon tekstille kuin kuville, niin mainiosta on suomea käytetty. Leikkien ohjeet ovat perusteelliset ja yksinkertaiset. Tämän jos minkä luulisi patistavan TV:n jatkeita pihalle leikkimään ja on tämä mainiota luettavaa kaikille muillekin.

Osallistun tällä Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdin kategoriaan "Lastenkirjallisuus".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti