torstai 27. kesäkuuta 2013

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja
222 s.
Ursa 2013
(1. p. 2012)
Maailma on hämmästyttävä, monimuotoinen ja pitkälti selittämätön. Esko Valtaoja ei lannistu vähästä vaan heittää peliin tieteen. Tuloksena on käsikirja kaikesta.

"Mitä teemme kaikella tiedolla? Parempaa maailmaa. Meille ei ole enää sijaa maailmassa, josta tulimme; tiedon portit ovat avautuneet eikä menneisyyteen ole paluuta. Mutta tieto on jäsenneltävä, siitä on koetettava löytää se olennaisin ydin, jonka varaan voi sitten omien halujensa, kykyjensä ja tarpeittensa mukaan rakentaa oman Kaiken käsikirjansa, oppaansa maailmaan. Tämä kirja on minun yritykseni tiivistää kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun."


No kyllä tätä vain saikin odottaa. Jotain kirjan suosiosta kertonee se, että olen kytännyt tätä kirjastosta viime vuoden puolelta asti. Lisää kertoo se, että tämä on näköjään jo neljäs painos. Lienevätkö ensimmäiset painokset olleet niin pieniä vai liekö ihmisten tarve ymmärtää maailmaa niin suuri? Molemmat, luulisin.

Olen lukenut Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa-kirjan joskus vuonna miekka ja kivi. En suoraan sanoen muista siitä mitään muuta kuin sen, että se oli viihdyttävämpi kuin oletin. Tästä muistan ainakin toistaiseksi vähän enemmän, mutta viihdyttävä tämäkin on. Etulipareessa sanotaan, että Valtaoja on tieteen popularisoija ja juuri sitä hän tekee erittäin taidokkaasti. Sitä luulisi, että maailman alkuperää ja tarkoitusta pohtiessa mentäisiin niin tieteellis-filosofisiin sfääreihin ettei tällainen tavallinen pulliainen niistä mitään ymmärtäisi, mutta eipäs sittenkään. Valtaoja kirjoittaa ymmärrettävästi ja mukavan keskustelevasti, ja huumori upposi minuun kuin veitsi voihin. Maailmankaikkeus on hauska paikka.

Kirjan alkupuoli on enemmän tieteellinen, jälkimmäinen puolisko taas filosofinen. Se antaa valmiita vastauksia nykytieteen puitteissa. Valtaojakin sanoo, että tietenkään kaikkea ei vielä tiedetä ja joitakin asioita nyt vain on mahdotonta todistaa tämän hetken teknologisella osaamisellamme. Voimme kuitenkin tehdä paljon hyvin perusteltuja arvailuja joiden kumoamisessa olisi totinen työ.

Tämän opuksen siivittämänä kiihdytän jälleen Kansankynttiläin kokoontumisajoissa kohti sytkäriä. Kategoriana on tällä kertaa IX, Luonnontieteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti